Mik a mobil szűrés előnyei?

Mobilitás

Mobilitásának köszönhetően a szűrőbusz képes alkalmazkodni a területi igényekhez és változásokhoz.

Közvetlen légkör

A szűrőbuszon szociális munkások dolgoznak. Nálunk nincs fehér köpeny és feszült, kórházi légkör.

$

Még egy lépés

A szűrés és tanácsadás csak a jéghegy csúcsa. A szűrőbusz kiváló lehetőséget biztosít, hogy klienseinket – szükség esetén! – magasabb küszöbű ellátásba tudjuk irányítani.

w

Naprakész információ

Klienseink első kézből értesülhetnek az őket érintő információkról. Az internet korában ez nem tűnik újdonságnak, azonban a szűrőbuszon felkészült személyzet nyújt személyre szabott, naprakész tájékoztatást.

Hiteles és gyors eredmény – kórházi hangulat nélkül

Munkánk során azt tapasztaljuk, hogy pont azok számára jelent problémát a szűrésekhez való hozzáférés, akiknek a legnagyobb szüksége és igénye lenne rá. A szűrésen való részvétel egyik gyakori korlátja az állami egészségügyi ellátórendszerrel szembeni bizalmatlanság. Tudjuk, hogy szűrésre menni néha nagy elszántságot igényel, ezért olyan körülményeket szeretnénk teremteni, amelyek nem okoznak szorongást. Nálunk a HIV és a szifilisz szűrés csak pár percet vesz igénybe, azonnal megtudható az eredménye és garantáltan anonim.

Több, mint szűrés

Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a tanácsadás legalább annyira fontos klienseink számára, mint maga a szűrés. A mobil szűrőegység lehetőséget nyit számunkra, hogy nyugodt környezetben konzultálhassunk és az egyéni problémákra is megoldást keressünk, valamint ártalomcsökkentő eszközökkel (például óvszerrel, síkosítóval) lássuk el a hozzánk érkezőket.

Hosszú távú célunk, hogy Magyarországon a pragmatikus szemléletű ártalomcsökkentés zászlóvivőivé váljunk. A Nyugat-Európai országokban és az Egyesült Államokban a mobil szűrés már bevált gyakorlat. A jó példákból, valamint az itthoni sajátosságokból építkezve olyan szolgáltatás bevezetésén dolgozunk, amely más, hasonló területen tevékenykedő civil szervezetek számára is jó kiindulópont lehet szolgáltatásaik fejlesztésében.