Az Altalapról

Az Alternatíva Alapítvány (Altalap) célja az ártalomcsökkentést szem előtt tartva a különböző életkori, életmódbeli kulturális illetve szubkulturális tényezők által befolyásolt magatartási és viselkedési formából eredő károk egészségügyi, társadalmi és gazdasági következményeinek mérséklése, függetlenül attól, hogy az adott egyén változtat-e viselkedésén. Értéksemlegesen, elsősorban a közegészségügyi szempontok mentén, az emberi jogok melletti feltétlen elkötelezettséggel végezzük tevékenységeinket. Az ártalomcsökkentést saját felelősségünknek is érezzük: tudjuk, mi lenne a megfelelő megoldás, rendelkezünk a megvalósításhoz szükséges gyakorlati tapasztalattal, valamint elméleti tudással.

Az Alternatíva Alapítvány célja, hogy a következő évek során az ártalomcsökkentés és az ezzel összefüggő pragmatikus megközelítés zászlóvivőjévé, meghatározó képviselőjévé váljon. További cél, hogy az Altalap tevékenységének minősége, a képviselt téma megközelítése, szemléletének hatékonysága pozitív hatást gyakoroljon a hasonló témában dolgozó szervezetek szemléletére és szakmai munkájára egyaránt.

A fent meghatározott célokon belül kiemelt területet jelent számunkra a HIV/STD betegségekkel kapcsolatos gyorstesztes szűrés és tanácsadás, illetve szintén a HIV/STD betegségekkel kapcsolatos hiteles és valid információkra épülő prevenciós tevékenységek minél szélesebb körű elérhetőségének biztosítása.